Mad og måltids politik

Personale fra børnehaven og vuggestuen har i samarbejde med forældre bestyrelsen udarbejdet en gældende mad og måltids politik, som trådte i kraft sommeren 2008.

Mad og måltids politikken er retningslinier til brug både i børnehaven og i forhold til den mad, som barnet medbringer hver dag i form af frokostmadpakke og eftermiddagsmad.

At barnet medbringer en sund og varieret madpakke og et eftermiddagsmåltid er af rigtig stor betydning i forhold til barnets trivsel og udvikling. Kroppen skal bruge en masse energi ikke blot til at vokse, men også i forhold til de 1000-vis af udfordringer af enhver art, som en børnehavedag kræver.

Vi har struktur omkring måltiderne, hvor børn og voksne sidder sammen og spiser frokostmadpakke og eftermiddagsmad.
Formiddagsmad kan barnet efter ønske tage i madkasse indtil kl. 09.30.

Til frokost serverer vi økologisk skummetmælk.
Til eftermiddagsmad serverer vi vand.
Ved særlige lejligheder serverer vi saftevand.

Her kan du læse vores mad og måltids politik.

Børnehaven 

Morgenmad
For at give børnene en god og sund start på dagen er der mulighed for at få serveret havregryn, fuldkorns cornflakes eller alm. cornflakes i børnehaven indtil kl. 7.30. Medbragt morgenmad skal være sund morgenmad og ikke chokopops og lignende.

Formiddagsmad
Børnene har mulighed for at tage en mad fra madkassen indtil kl. 9,30 og nyde den ved bordet i all rummet. Børnene har deres egen drikke dunk med i børnehaven, som de kan drikke af om formiddagen og eftermiddagen. Drikkedunken står i barnets egen garderobe med tydeligt navn på. Vi har to drikke fontæner som børnene også kan bruge til at drikke ved.

Madpakken
Tal med Jeres barn om, hvilken mad de kan tænke sig i madpakken, og varier ønskerne så meget som muligt. Som motivation til at spise forskellig mad, læg da fx frugt/grønt i "mundrette stykker" i husholdningsfilm eller lignende. Børn i voksealderen skal have motoren fyldt til aktivitet i en del timer.
Vi dækker bord, og gør frokosten til hyggeligt samvær, hvor børnene øver bordskik, som passer til alderen. Det børnene ikke spiser, lægges tilbage i madpakken og i køleskabet, så der er mulighed for at spise det senere. Samtidigt har I mulighed for at se, hvad jeres barn har spist i løbet af dagen.
Skovbørnene spiser direkte fra madpakken.
Der serveres økologisk mælk og vand til frokosten.

Eftermiddagsmad
ca. kl. 13.45 til 14.00 har vi "stilletid" som udspringer fra mindfullness for børn. Her forsøger vi at give børnene en pause med musik eller fortælling. Herefter spiser vi eftermiddagsmad.

Vi samles på stuerne, hvor eftermiddagsmaden deles ud. Hvis barnet har svært ved at spise et helt stykke frugt, bedes I forældre selv udskære denne, så den er klar til at spise. Vi serverer hertil vand. Vi vil gerne støtte og opfordre jer forældre til at variere frugtposerne. Børnene kan køre træt af samme slags frugt i længere tid.
Det er vigtigt, at børnene både har frugt/grønt og tilbehør med (se forslag), da frugt alene ikke mætter så længe.
Husk ingen stof eller nylonposer i køleskabet af hygiejnehensyn.

Forslag til eftermiddagsmad
Frugt: vindruer, forsk., meloner, blommer, pærer, jordbær, æbler, bananer, nektariner, ferskner, appelsiner, rosiner, kiwi, frugtsalat.
Grønsager: gulerødder, agurk, tomat, ærter, peberfrugt, majs, rå-kostsalat.
Tilbehør: knækbrød, boller, riskager, rugbrød, koldskål, pitabrød, ostehaps, tykmælk, ymer, yoghurt.

Det er vedtaget i forældrebestyrelsen, at alle søde sager og drik-kevarer er forbudte madvarer i børnehaven. Dvs. mælkesnitter, kiks, kage, små Danone yoghurter, müslibarer, juice, kakaomælk og lignende.
Udover det rent ernæringsmæssige i valget af mad, mener vi, at der også er et pædagogisk perspektiv at tage hensyn til. Fx ønsker vi via kostpolitikken at støtte de forældre, som har svært ved at sige fra i ft. presset fra børnene om usunde madvarer.

Ligeledes mener vi, at hvis børnene undgår påvirkninger fra andre i forhold til usundt, så vil de i langt mindre grad tænker på det, som et behov.

Fødselsdage
Hvis der afholdes fødselsdag, kan stuen inviteres hjem, eller barnet kan fejre fødselsdagen på stuen. Fejres fødselsdagen i børnehaven, opfordrer vi i forældrebestyrelsen til, at der deltager en forælder til at hjælpe med at afvikle arrangementet, både pga. personaleressourcer, men også for barnets skyld.
Traktementet kan bestå af frokost eller dele af frokost eller eftermiddagsmad, hvor der evt. kan serveres kage/boller og evt. frugt som tilbehør. Saftevand uden tilsætningsstoffer. Hvis barnet ønsker slik på kagen, er dette OK.

Evt. spørgsmål angående kostpolitikken bedes rettet til forældre-bestyrelsen, da det er dem der er ansvarlige for udarbejdelsen af denne.

 

Myretuen

Formål:

 • At servere en sund, varieret og ernæringsrigtig kost.
 • At vi ikke serverer sukkerholdige drikke, kager og slik i hverdagen.
 • At børn og voksne spiser sammen, så de voksne danner gode rollemodeller.
 • At vi motiverer børnene til, at smage på al slags mad.
 • At give børnene et roligt og hyggeligt måltid samt give dem den tid de har brug for til at spise.
 • At lære børnene, hvor maden kommer fra.
 • At lære børnene god bordskik.
 • At øve dem i at spise selv.
 • At lade børnene deltage i borddækning og ved tema dage eller lign. Lade børnene deltage i bagning og skrælning af frugt/grønt.
 • At der lægges vægt på god hygiejne med håndvask før og efter måltiderne.
 • At maden tager udgangspunkt i danske madtraditioner, men der vises respekt for børn med andre madkulturer.
 • Så længe det lille barn skal have modermælkserstatning, skal børnene selv medbringe dette. Dette gælder også ved komplicerede diæter.

 

Morgenmad:

Tilbydes til børn der møder inden 7.30. Består af havregrød/gryn eller cornflakes.

Formiddagsmad:

Vi spiser formiddagsmad ca. kl. 8.30. Består af årstidens frugt samt knækbrød og vand.

Middagsmad:

Vi spiser middagsmad ca. kl. 11. Består af brød med varieret pålæg således, at både fisk, kød og grønt er repræsenteret ved hvert måltid. Der serveres letmælk dertil. Der serveres modermælkserstatning til børn fra 0-1 år.

Eftermiddagsmad:

Vi spiser eftermiddagsmad ca. kl.14.00 (eller når børnene vågner fra middagslur). måltidet består af årstidens frugt. Boller med smør eller knækbrød, samt vand.

For at begrænse tilbuddet af søde sager i Myretuen og dermed give børnene sunde madvaner, følger vi resten af husets kostpolitik, som er vedtaget i forældrebestyrelsen. Det vil sige, at vi kun får kage og søde sager ved særlige lejligheder.

Kontakt

Børnehaven Skipper Clement
Skipper Clement Vej 25
9440 Aabybro
Tlf.: 72 57 84 70

Afdelingsleder
Bitten Pedersen
bpe@jammerbugt.dk

Overordnet dagtilbudsleder
Karen-Marie Corneliussen
kmc@jammerbugt.dk

. .

Velkommen til hjemmesiden

Aktiviteter