Mad og måltids politik Børnehaven

Børnehave Skipper Clements kostpolitik er lavet i samarbejde med institutionens bestyrelse.

Kostpolitik


Vi er og bliver, hvad de spiser.!!!
Kostpolitikken her er udarbejdet af børnehavens forældrebesty-relse, dels fordi vi vægter sunde og glade børn.

For at politikken kan fungere i praksis, - er et tæt samarbejde med jer forældre af stor betydning. I kan forvente, at vi i den tid barnet opholder sig her sørger for at kostpolitikken efterleves, ligesom vi forventer, at I følger denne.

Morgenmad
For at give børnene en god og sund start på dagen er der mulighed for at få serveret havregryn, fuldkorns cornflakes eller alm. cornflakes i børnehaven indtil kl. 7.30. Medbragt morgenmad skal være sund morgenmad og ikke chokopops og lignende.

Formiddagsmad
Børnene har mulighed for at tage en mad fra madkassen indtil kl. 9,30 og nyde den ved bordet i all rummet. Børnene har deres egen drikke dunk med i børnehaven, som de kan drikke af om formiddagen og eftermiddagen. Drikkedunken står i barnets egen garderobe med tydeligt navn på. Vi har to drikke fontæner som børnene også kan bruge til at drikke ved.

Madpakken
Tal med Jeres barn om, hvilken mad de kan tænke sig i madpakken, og varier ønskerne så meget som muligt. Som motivation til at spise forskellig mad, læg da fx frugt/grønt i "mundrette stykker" i husholdningsfilm eller lignende. Børn i voksealderen skal have motoren fyldt til aktivitet i en del timer.
Vi dækker bord, og gør frokosten til hyggeligt samvær, hvor børnene øver bordskik, som passer til alderen. Det børnene ikke spiser, lægges tilbage i madpakken og i køleskabet, så der er mulighed for at spise det senere. Samtidigt har I mulighed for at se, hvad jeres barn har spist i løbet af dagen.
Skovbørnene spiser direkte fra madpakken.
Der serveres økologisk mælk og vand til frokosten.

Eftermiddagsmad
ca. kl. 13.45 til 14.10 har vi "stilletid" som udspringer fra mindfullness for børn. Her forsøger vi at give børnene en pause enten med historie, musik, fortælling. Herefter spiser vi eftermiddagsmad.

Vi samles på stuerne, hvor eftermiddagsmaden deles ud. Hvis barnet har svært ved at spise et helt stykke frugt, bedes I forældre selv udskære denne, så den er klar til at spise. Vi serverer hertil vand. Vi vil gerne støtte og opfordre jer forældre til at variere frugtposerne. Børnene kan køre træt af samme slags frugt i længere tid.
Det er vigtigt, at børnene både har frugt/grønt og tilbehør med (se forslag), da frugt alene ikke mætter så længe.
Husk ingen stof eller nylonposer i køleskabet af hygiejnehensyn.

Forslag til eftermiddagsmad
Frugt: vindruer, forsk., meloner, blommer, pærer, jordbær, æbler, bananer, nektariner, ferskner, appelsiner, rosiner, kiwi, frugtsalat.
Grønsager: gulerødder, agurk, tomat, ærter, peberfrugt, majs, rå-kostsalat.
Tilbehør: knækbrød, boller, riskager, rugbrød, koldskål, pitabrød, ostehaps, tykmælk, ymer, yoghurt.

Det er vedtaget i forældrebestyrelsen, at alle søde sager og drik-kevarer er forbudte madvarer i børnehaven. Dvs. mælkesnitter, kiks, kage, små Danone yoghurter, müslibarer, juice, kakaomælk og lignende.
Udover det rent ernæringsmæssige i valget af mad, mener vi, at der også er et pædagogisk perspektiv at tage hensyn til. Fx ønsker vi via kostpolitikken at støtte de forældre, som har svært ved at sige fra i ft. presset fra børnene om usunde madvarer.

Ligeledes mener vi, at hvis børnene undgår påvirkninger fra andre i forhold til usundt, så vil de i langt mindre grad tænker på det, som et behov.

Fødselsdage
Hvis der afholdes fødselsdag, kan stuen inviteres hjem, eller barnet kan fejre fødselsdagen på stuen. Fejres fødselsdagen i børnehaven, opfordrer vi i forældrebestyrelsen til, at der deltager en forælder til at hjælpe med at afvikle arrangementet, både pga. personaleressourcer, men også for barnets skyld.
Traktementet kan bestå af frokost eller dele af frokost eller eftermiddagsmad, hvor der evt. kan serveres kage/boller og evt. frugt som tilbehør. Saftevand uden tilsætningsstoffer. Hvis barnet ønsker slik på kagen, er dette OK.

Evt. spørgsmål angående kostpolitikken bedes rettet til forældre-bestyrelsen, da det er dem der er ansvarlige for udarbejdelsen af denne.

 

. .

Velkommen

Aktiviteter